27 juli 2010
Folkhemmet
23 juli 2010
Klagolåt
- "Fy fan va det är varmt idag!"
- "Jag skulle kunna slå någon i huvudet med ett basebollträ!" (Sagt av någon med PMS)
- "Nu är det jävla tåget försenat igen!"
- "Du ser väl för fan att det är grönt!"
Ovanstående exempel är helt acceptabla eftersom gnället uppstår i nuet men sedan försvinner. Något betydligt värre är:
Evighetsgnället:
Personer som konstant gnäller över samma saker och aldrig gör något åt det. Dessa martyrer förpestar tillvaron för sina medmänniskor som till en början är förstående men sedan inte orkar lyssna på samma klagovisa dag ut och dag in. Denna typ av gnäll gäller mycket ofta jobb eller relationer. När jag pluggade på universitetet jobbade jag extra på dåvarande girobokföringen och där jobbade i stort sett bara tanter. Varje lunch- och fikapaus klagade de samfällt på sitt jobb och på sina män. Många av dem hade haft samma jobb i hela sitt liv och varit gifta i en herrans massa år. Följande logiska fråga infinner sig då: Varför inte byta jobb och byta man? Hur kan man jobba så länge på ett företag och vantrivas med sitt jobb utan att göra något åt det och varför vara gift med någon som tydligen är helt oduglig? Folk invänder då att det minsann inte är så lätt att bara bryta upp från vare sig jobb eller relationer. Det må ju vara hänt men som jag ser det finns det bara två alternativ: Antingen försöker man göra något åt sin situation eller också finner man sig i den utan att gnälla. Problemet är dock att folk gillar att gnälla. Jag känner en man som i många år gnällde över jobbet och hur orättvist allt var. I början kom jag med goda råd och förslag på hur han kunde förbättra situationen men det föll liksom inte i god jord. Efter ett tag insåg jag att han inte ville förbättra sin situation utan trivdes bättre med att gnälla eftersom det förmodligen var enklare. Till slut tröttnade jag på denna klagovisa och sade att han gott kunde hoppa från Västerbron om det nu var så illa. Då behövde åtminstone ingen lyssna på eländet. Att detta förslag inte heller föll i god jord är väl onödigt att påpeka...
14 juli 2010
Ordbajsare
Folk som bloggar gör det för att de vill att folk ska läsa det de skriver men ibland verkar de missa att de faktiskt skriver för potentiella läsare. Nu pratar jag inte om de värsta marodörerna som varken kan stava eller skriva en enda begriplig mening. Dessa lämnar jag därhän. Jag avser vuxna människor som faktiskt verkar ha något intressant att säga. Nedan har jag listat några saker att tänka på när man skriver informativa texter.
- Lägg ner möda på att argumentera.
- Snöa inte in på detaljer! De står ofta i vägen för själva huvudbudskapet.
- Tänk på layouten. Använd styckeindelning och underrubriker för att göra texten läsvänlig.
- Variera meningarnas längd.
- Undvik "vänstertunga" meningar, d v s meningar där verbet kommer väldigt långt fram i meningen. Verbet ska komma tidigt i meningen.
- Använd inte oklara och diffusa hänvisningar.
- Använd hellre aktiva än passiva verb.
- Undvik substantiveringar. Ex: Skriv "Jag förbereder" istället för "Jag gör förberedelser".
- Använd korta ord istället för långa om det finns alternativ.
- Använd inte främmande ord om det finns svenska, såvida det inte finns en poäng med det.
- Se upp för överanvändning av satsadverb såsom faktiskt, egentligen, verkligen, ju, väl. De är till för att modifiera innehållet i meningen men de behövs inte alltid. Det är störande och kan ge intryck av att texten saknar tyngd.
- Det mesta som skrivs på två A4-sidor kan kortas ner till en halv.
Därmed är Havannas språklektion slut för denna gång. Tack för ordet.