31 oktober 2010

Ur led är tiden


Tid. Vad är det egentlige? Den pågår ständigt utan uppehåll och den kan inte ignoreras. Det pratas ständigt om tid (i tid och otid). Man ska ta tillvara på tiden, heter det. Hur gör man det? Tiden är inne, alternativt ute. Hur kan den vara det? Egentid är också viktigt. Kan man ha egen tid? Jag skulle gärna ha egen tid, dvs tid som bara jag kunde bestämma över. Tid som är elastisk och kan töjas ut vid behov eller tid som man kan radera då den inte behövs. "För Sverige i tiden", säger konungen. Jaha, säger jag. Tidlös är något positivt. Det betyder att något inte påverkas av tiden. Det vill jag vara. Tidlös. Man ska också hänga med i tiden. Hur ska man hålla jämna steg med tiden? Har man tid till det?

Vi lever i ett samhälle där tiden är objektiv, dvs den är alltid exakt och kan inte rubbas. En kvart är alltid 15 minuter och inte 16. Vi tycker om att dela in tiden i exakta små enheter och är mycket noggranna när det gäller var i tiden vi befinner oss. Svenskar blir alltid förvirrade när invandrare använder ett verb i ett tempus och ett tidsuttryck i ett annat. Vi vet då inte var i tiden han/hon befinner sig. Vi tar alltid tidsangivelser mycket bokstavligt. "Jag kommer om en halvtimme", innebär att den som väntar blir stressad/irriterad om personen i fråga inte har kommit inom just en halvtimme. I andra kulturer är tiden mer subjektiv. "I'm leaving in half an hour", kan betyda att jag eventuellt kommer att överväga att gå om en halvtimme. Befinner sig personen på en pub kan det betyda att han precis har beställt en öl och förmodligen kommer att beställa en till innan han funderar på att bege sig. Det måste vara trevligt att se tiden ur ett subjektivt perspektiv men nackdelen är att andra inte alltid har samma tidsuppfattning.

Eugene O'Neill skrev:

Det finns inget närvarande.

Det finns ingen framtid.

Bara det förflutna som händer åter och åter igen.

Nu.

Tål att tänkas på.

7 kommentarer:

antonia sa...

Tiden tickar iväg utan att man kan påverka. Och det är frustrerande. Fånga tiden säger många. Som om det vore världens naturligaste.
Jag gillar inte tickande klockor och definitivt inte när jag ska sova.
Kan inte koppla bort tickandet och blir medveten hur mitt liv bara rinner iväg. Stressande.
Och den stora stressen ligger i att vi inte kan göra något åt att tider går. Och tiden går fortare också när man blir äldre.
Som barn var jag inte påverkad av tiden men dagens ungdomar upplever även det på ett annat sätt.

Bengt sa...

Fast hantverkarna tycks ha en tidsuppfattning som vi andra inte har. Typ (i meddelande): "Vi kommer till denna fastighet tisdag 5 mars för kontroll av ventilationen. Just din lägenhet besöker vi någon gång mellan kl. 07.00 och 16.00. Kontrollen tar bara fem minuter för var och en av lägenheterna." Rent allmänt kan man kanske fråga sig: existerar tid? Egentligen? Eller är det bara ett hjälpmedel som getts oss människor för att vi ska ha en viss ordning & reda i vår tillvaro. Ett hjälpmedel, dock, som uppenbarligen inte gavs åt hantverkarna.

Havanna sa...

Jag håller helt och hållet med dig när det gäller hantverkarna, Bengt. De tillhör en egen art. Gillar inte tickande klockor heller. De gör mig nervös och irriterad.

charlotte sa...

bra poem. det äär nog sant att allt upprepas..
glömde ssäga att jag snott ditt niqab-imlägg hoppas att det inte gör nåt. det som är roligt ska man dela med sig av ar jag lärt mig

antonia sa...

Saknar dina fyndigheter. Men antar att du har roligare saker att göra.

Tack för att du kom på utställningen. Hör av dig sen.
Ha det gott!

charlotte sa...

jag har heller inte så mkt tid att blogga nu... så överskriften passar väldigt bra :)

Havanna sa...

Nu ska jag snart resa i väg. Jätteskönt. Roligt att ni tittar in på min blogg även om det inte finns så mycket nytt just nu. Men jag lovar, som sagt, att det ska bli ändring på det efter jul. Tack Antonia för att du uppskattar och saknar mitt bloggande. Jag lovar att höra av mig efter resan. Kram