8 februari 2010

Hemmafruar


Jag är av den åsikten att folk själva ska få välja hur de vill leva sina liv även om det strider mot mina principer eller idéer. Men då måste man också stå för konsekvenserna och inte komma klagandes senare. Detta gäller exempelvis hemmafruar. De har valt att stanna hemma och ta hand om hus, man och barn istället för att yrkesarbeta. Så långt är allt gott och väl. Var och en väljer som sagt själva hur de vill leva. Men när de börjar knorra över att de knappt får någon pension fast de har ägnat (läs uppoffrat) hela sitt liv åt att ta hand om hus och hem, då blir jag riktigt förbannad.

Att vara hemmafru är INTE ETT ARBETE. Att tvätta, stryka, mangla, safta, sylta, stoppa strumpor och snyta snoriga ungar är inte pensionsgrundande och därmed INTE ett yrkesarbete. Att vara hemmafru är inte alltid heller ett "jobb" man kan räkna med att ha livet ut. Vad händer om maken lämnar en för en yngre upplaga utan gäddhäng och sura mungipor? Jo, då måste man börja jobba för att försörja sig. Ve och fasa! Maken å andra sidan anställer en hemhjälp som gör allt det hans fru har gjort. Enda skillnaden är att hemhjälpen får lön (även om den är låg) och därmed också pension.

Sitt inte och gnäll över låg pension när det finns kvinnor som både yrkesarbetar OCH sköter hem och barn. Gnäller maken kan man alltid sparka ut honom!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt! Väljer man att gå hemma får man också stå sitt kast. Det finns så många kvinnor som tar hand om hem o barn o ändå har möjlighet att göra karriär. Varför ska man gå hemma förresten? Vi lever väl inte på 50-talet. Nej kvinnor ska inte stå vid spisen.

Anonym sa...

Det här handlar till viss del om jämställdhet.
Varför ska män ha högre lön än kvinnor? och därmed högre pension!
Vissa politiker vill ju att kvinnor ska vara hemma med vårdnadsbidrag.
Nej vi ska inte ha det som i USA. Där kvinnor blir försörjda av sina män. Det är såå viktigt för självkänslan att tjäna egna pengar! Man ska inte krusa för sin man om man vill kosta på sig något. SJÄLVSTÄNDIGA kvinnor mår bäst!!

Anonym sa...

Håller med!Det är definitivt inget ARBETE att vara hemma o pyssla med diverse göromål.Sylta,safta,baka och vattna blommor..Jag skulle tycka att det vore rätt skönt att va hemma o pyssla.Slippa gå upp tidigt,passa tider,en massa krav o stress.För att inte tala om alla jobbiga människor man tvingas umgås med hela dagarna.MEN det går inte!Man måste ut och försörja sig.och inte förlita sig på någon annan.Så sluta gnälla,alla som har gått hemma hela sitt liv,det är ingen som har tvingat er till det!Alla har vi ett val,eller hur.

Anonym sa...

Nej kvinnor ska inte bara stå vid spisen och ta hand om mannen. Idag kan vem som helst utbilda sig och tjäna egna pengar.
Män kan tvätta sina egna skjortor och kalsonger! Han ska inte ha nån piga!!

Anonym sa...

Idag jobbar väl de flesta kvinnor(om man har ett jobb att gå till förstås) Det är viktigt att unga tjejer utbildar sig och kan leva oberoende. Ingen ska va beroende av en man!
Vara "hemmafru" är förlegat det tillhör forntiden!!

Havanna sa...

Det är lyckligtvis inte så många som är traditionella "hemmafruar" idag men förvånansvärt många kvinnor ger upp jobb och karriär och därmed självständighet på grund av att mannen har ett välbetalt jobb. Inget fel med det om man är överens men det kan komma att straffa sig senare.