12 februari 2010

Kasta sten i glashus


Många svenskar, eller ska jag säga en viss typ av svenskar, blir rent maniska när det gäller ickesvenskarnas görande och låtande. Med ickesvenskar avser jag de som av någon anledning har känt sig anmodade att flytta till vårt gudsförgätna land här uppe i Norden. Man förväntar sig att de ska äta 40 sorters sill, sörpla kräftor, dricka snaps och sjunga dito visor, binda midsommarkransar, älska Astrid Lindgren, uttala ord som sjuksköterska, äta falukorv, knäckebröd och lutfisk, njuta av svensk sommar i minusgrader och bada i iskallt vatten. De bor ju i SVERIGE och då får man ta seden dit man kommer.

Att sedan väldigt få svenskar uppfyller dessa nationalistiska krav är i sammanhanget mindre viktigt. Nej, män från machokulturer ska gå omkring med blommor i håret och hoppa runt midsommarstången och sjunga om små grodor för så gör vi i SVERIGE. Nej, det gör vi inte. De flesta sitter i en råkall sommarstuga med regnet strilande över utegrillen och dricker snaps för att döva det faktum att det inte blev någon sol den här midsommaren heller. De flesta äter inte heller lutfisk eller badar i iskallt vatten och dör inte om de missar en delfinal i schlagerfestivalen.

Man skulle ju då kunna tro att dessa "regler" också gäller omvänt, för svenskar som bosätter sig utomlands av olika skäl (oftast klimatrelaterade sådana). Men icke! Svenskar som flyr kylan och bosätter sig i Spanien har inte en tanke på att smälta in i kulturen. De äter svenska köttbullar, åker till IKEA (Var ska man annars handla?), läser svenska dagstidningar, firar midsommar och jul precis som i Svea rike och inte bemödar de sig om att lära sig språket. På sin höjd kan de haspla ur sig fraser som: "Una Cerveza, por favor." De ondgör sig istället över spanjorernas nonchalans, dåliga servicekänsla och att de inte "får något gjort" i tid.

Nej, alla Svensson! Ta er i kragen och se till att ni också tar seden dit ni kommer. Lite mer ödmjukhet, por favor!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så rätt!Vi svenskar tycker att alla invandrare ska göra precis som vi gör i sverige.Men gör VI det när vi kommer utomlands?Svaret är nej.Då är det helt plötsligt såå viktigt att man inte glömmer bort sin kultur och var man kommer ifrån.När svenskar som bott utomlands en längre tid och kommer hem till sverige,fy skäms om de bryter,talar sig varma om hur bra det är i andra länder osv.för det är här det är bäst!Ja vi är märkliga vi människor..

Anonym sa...

Det är en sak jag funderat lite på..När vi svenskar säger att något är osvenskt,så menar vi ju att det är bra,trevligt,fantastiskt.Varför är det så?Har ni någonsin hört en spanjor,italienare eller fransman yppa dessa ord?Att "O vad ospanskt det här är".Nej jag tror inte det.Människor från andra länder är oftast väldigt stolta över sitt land.Men här är det nästan lite fult att tycka att sverige är bra.Synd..

Havanna sa...

Många svenskar drömmer sig bort till varmare länder (inte så konstigt) och i dessa kulturer är folklivet annorlunda. Man umgås på ett annat sätt och folk är i allmänhet livligare och öppnare. Man umgås ute på restauranger/caféer till sent på kvällarna och det finns inte lika många "förbud" och "måsten" som här. Jag tror att det är det folk uppskattar och saknar. Men samtidigt tycker vi inte om när folk HÄR talar för högt, samspråkar med grannarna i tid och otid, har fest på en vardag eller låter barn vara uppe till sent på natten. Det är oftast härligt så länge det är utanför Sverige. Jag tror att vi är extremt nationalistiska här i Sverige men bara inte på ett högljutt sätt. Det ligger så att säga inte i vår lutherska natur att slå sig för bröstet och säga att man är bra. Det funkar bara i sport- och schlagersammanhang.

Anonym sa...

Visst ska man ta seden dit man kommer.Men självklart ska man värna om sin kultur och sina traditioner också.En härlig blandning är väl det allra bästa.