10 juni 2010

Den ljusnande framtid är vår


Nu börjas det. Alla studentfirande fulla ungdomar ute på gator och torg som skrålar att den ljusnande framtiden är deras. De har tagit studenten, påstår de. Nej, i Sverige tar man inte studenten. Den får man till skänks. Det är bara mössan som måste införskaffas. Det enda dessa ungdomar tar är för många flaskor vin. Man behöver inte kunna något speciellt för att ta studenten. Man måste ha gått på gymnasiet men vad man har gjort eller lärt sig där spelar mindre roll. Man behöver inte ens vara läs- eller skrivkunnig. Studenten tar (läs får) man även om man har IG i något ämne. Den svenska skolan är i många avseenden ett stort skämt. Det daltas alldeles för mycket med eleverna och disciplinen är ofta lika med noll. Vi borde lära oss mer av exempelvis Finland. Ett eminent land (se inlägg Suomi) där det krävs något av eleverna för att de ska kunna ta studenten. Inför ordning och reda i svenska skolor och se till att de står väl rustade för framtiden. I annat fall lär framtiden inte se så ljus ut.

3 kommentarer:

Antonia sa...

Innan det är försent. Om det är inte redan försent.

Ulrika sa...

Håller med till 100%. Idag liknar det ingenting! Man måste ställa krav på barn och ungdomar. Men, som Antonia säger, kanske är det redan FÖR SENT.....

Camelia sa...

Tycker att det är patetiskt att se alla stupfulla sk. studenter.Måste va underbart att vakna upp dagen efter studentfesten utan vare sig jobb,pengar eller egen bostad och kanske är alla kunskaper från skolan redan som bortblåsta.