17 juni 2010

Svenska För Idioter


Som många av mina läsare vet kommer min man från Kuba. Han är alltså invandrare. När han kom hit var han full av entusiasm över att lära sig svenska så att han skulle kunna börja jobba och leva ett normalt liv här. I sitt hemland studerade han bland annat engelska, franska, tyska och italienska och var alltså van vid att läsa främmande språk. Han började på SFI (svenska för invandrare) och där hade han inom loppet av två terminer ett otal olika lärare som kom och gick utan förvarning. En av dem brukade få privata mobilsamtal under lektionerna och hade därmed inte så mycket tid för själva undervisningen. Som alla inkompetenta lärare vräker man på SFI ut stenciler till förbannelse. Ingenting går ut på att lära sig tala språket utan man ska endast göra uppgifter som ingen förstår eftersom ingen förklarar någonting. Min man började undra om all undervisning i Sverige bedrevs på detta sätt. Han var van vid en helt annan typ av skola i sitt hemland. Men eftersom han hade studievana och en fru (moi) som i många år har arbetat som språkutbildare i svenska (dock inte SFI) klarade han till skillnad från många andra kursen utan problem.

När han sedan började på det som kallas SAS A fick han en rysk (!) lärare och ingen i klassen förstod ett jota av vad hon sade. De fick inte heller någon som helst information om någonting. Däremot kom min man hem med hundratals papper och kompendier som han skulle läsa och sedan skriva om. På SFI läser man om Olof Palme och sosse-Sverige eftersom vi inte har någon annan historia. Alla invandrare i exemplen heter Mustafa eller Mohammed eftersom inga invandrare kommer från andra länder. Texterna, som alltid är moraliserande, är nästan alltid skrivna av Theodor Kalifatides eller Alexandra Pascalidou för att man ska se hur bra det kan gå för invandrare som lär sig svenska. Inte fan förvärvade de sina språkkunskaper på SFI.

När min man så skulle fortsätta läsa på SAS B hade ingen informerat honom om att han skulle ha sökt den kursen innan han började på SAS A. Eftersom min man både studerar och arbetar heltid ringde jag vuxenutbildningen här i Stockholm och förklarade situationen. Kvinnan var till en början omedgörlig men när jag påpekade hur viktigt det var för min man och hur mycket han har kämpat för att läsa klart sade hon att det fanns en blankett som hette "sen ansökan". Jag meddelade maken och han åkte dit för att hämta den. Men det gick minsann inte. Om han inte brydde sig mer om sina studier än så fick han gott vänta tills nästa kurs börjar i oktober. Det hjälpte inte att han påpekade att hans fru hade ringt tidigare på morgonen och fått besked om denna blankett. Min man hatar nu Sverige, svenska språket och alla svenskar är rasistiska idioter. Tack SFI!

För invandrare är språkkunskaper A och O. Språket är den nyckel som öppnar dörren till kulturen, det sociala samspelet och kontakten med andra människor. Om man vill att invandrare ska integreras i det svenska samhället måste man ta itu med den undermåliga och unkna SFI-utbildningen. Anställ kompetenta lärare med erfarenhet av utländska elever, ge dem frihet i undervisningen, fokusera på det talade språket och släng alla gamla mossiga kompendier åt skogen. SFI måste modernisera sin undervisning och anpassa den efter eleverna och den tid vi lever i annars får de invandrare som inte har andra möjligheter inte de kunskaper de behöver.

7 kommentarer:

Hebbla sa...

Det är det politiska styret i Stockholm som är ansvariga om SFI är dåligt!
Dom har inte råd med utbildning längre på "låg" nivå! Komvux är ett exempel som har skurits ner.
Jag är inte förvånad att det är så dåligt när vi har en regering som bara tänker på att sänka skatter. Dom pengarna ska tas nånstans och det är dom som är "lägst i rang" enligt högerns sätt att bedöma människor som drabbas, det är dom som får betala! Detta är inget nytt det är ren och skär högerpolitik!!

antonia sa...

SFI har blivit långt innan högerstyre nedmonteras. Men att man inte har kompetenta lärare är en av problemet. Läraren med privata samtal skulle jag sparka omedelbart. Stencil utbildning är det värsta som finns även syftet är säkert att hålla sig uppdaterade. Vilket tydligen ändå misslyckas.
Varför tas emot så många invandrare när sen inte ges en bra utbildning till de, då språket är det viktigaste för att kunna lyckas .
Din man har ändå tur att han pratar så många språk vilket måste va till hans fördel när han ska nå framgångar. Sen har han dig oxå.
( tyvärr är allt undervisning är på ganska låg nivå numera i Sverige och det är verkligen inte bra. Mer struktur mer krav vore önskvärd, samt bildade och kunniga lärare. För ingen skulle väl vilja gå till en läkare som vikarierar utan utbildning, eller? )

Stig Olsson sa...

Tyvärr är det här en mycket medveten handling som genomförts i decennier, oavsett regering, och/eller herr Björklund och oavsett skola.

Ser man till vad som lärdes ut för ca 50 år sedan och idag syns mönstret genast.
Avsikten är att få skolbarnen och elever på SFI mm fördummade, vilket dom lyckats med alldeles förträffligt!

Den fråga man kan ställa sig är kanske VARFÖR!?!?!

Tja, det är enklare än det kan verka. En outbildad och okunnig befolkning är lättare att hantera än en utbildad.

Ett av svenska politikers största föregångsland USA är ett utmärkt exempel på hur långt man nått vad gäller att fördumma befolkningen. Och eftersom våra politiker ser upp till detta numera korkade USA så gör de allt för att kopiera av varenda dumhet som går att lägga rabarber på.

Svenskens/invandrarens kunskapsnivå HAR minskat och det mycket de senaste 50 åren, det är bara ett faktum.
Däremot vill jag slåss emot att vår egen regering beter sig på detta vis mot oss som anförtror dom jobbet att se till att vi ska få det så bra som möjligt, inte tvärtom!!!

Xecute/Peppar sa...

*skriver under*!!!

Foofie sa...

Det där låter verkligen som rent ut sagt skitlärare. Jag har ingen som helst utbildning inom läraryrket, ej heller någon erfarenhet what so ever. Men jaag törs nästan slå vad om att jag skulle kunna lära ut svenska till ett gäng invandrade bättre än dom gjorde som du beskriver, det låter ju helt idiotiskt och inte det minsta pedagogiskt. Ska man lära folk något så funkar det inte att bara ge dem uppgifter att göra utan att lära dem hur uppgifterna ska göras. Struntlärare

Havanna sa...

Tack för era intressanta och engagerande kommentarer. Precis som Antonia och Stig påpekar har detta ingenting att göra med vilken regering som råkar styra. SFI har alltid sett ut så här. Jag håller med Stig om USA-resonemanget men man får väl hoppas att det inte är fullt så illa här. Nu blir det i alla fall inget mer SFI utan nu är det privata alternativ som gäller.

Robin sa...

Det får bara inte gå till på det här viset!Språket är ju det allra viktigaste för invandrarna,så att de ska komma in i det svenska samhället. Det öppnar ju dörrar till både jobb,vänner,politik och kultur.Vi svenskar tycker ju att det är otroligt viktigt att invandrarna kommer in i det svenska samhället och lär sig prata svenska.SFI är en skamfläck!Hälsa kubanen att jag hejar på honom och att jag förstår om han är förbannad!!