23 juni 2010

Midsommar


Nu är det snart midsommar igen. Denna ursvenskt svenska emotsedda sommartradition. Man ska vara i sommarstugan och umgås i glada vänners lag. Varje år tar sig folk an denna högtid med stor entusiasm. Det handlas sill, fäääärskpotatis och jordgubbar för så ska det vara. Man köar i timtal på Systembolaget eftersom man under inga omständigheter skulle fira midsommar utan snaps. Att snaps är jätteäckligt och att ingen egentligen dricker upp den spelar mindre roll. De som gör det klarar sig sällan ända till jordgubbstårtan.

Man ska flexa från jobbet, stuva in packning, hund, barn, matkassar, grillkolen och SPRITEN i bilen och ge sig av. Bor man i en större stad innebär det att man måste krypköra ut ur stan eftersom alla har precis samma plan som en själv. På själva midsommarafton tittar man förhoppningsfullt ut genom fönstret ty det är viktigt att solen skiner för att midsommarkänslan ska infinna sig. Nu skiner nästan aldrig solen på midsommarafton i vårt land utan det brukar vara regn, snålblåst och fleece som gäller. Men folk har kort minne och alltså inhandlas en ny klänning i år också som man inte har användning för. Men skam den som ger sig. När det är uppehåll i skurarna måste man ut och plocka blommor som man sedan ska binda till kransar och bära på huvudet. Ingen vet riktigt varför men det är ju somrigt och trevligt. Äta gör man alltid ute oavsett väder. Vi ska fan inte sitta inne och äta. Det är ju midsommarafton! Ut med mat och brännvin. Regnskur. In med mat och brännvin. Ut igen o s v. Sedan ska man dansa runt midsommarstången. Vuxna män ska leka fulla små grodor. En trevlig tradition. Vid det här laget har regnet och blåsten tilltagit i styrka och stormvarning har utfärdats av SMHI. Hur ska vi nu kunna grilla?! Men så dags har de flesta glömt maten. Det finns ju gudskelov SPRIT. Alltså fortsätter man att dricka och snapsa med regnet strilande utanför fönstret. Blomkransarna börjar sloka och grädden på jordgubbstårtan har surnat precis som mamma. Det är härligt med svenska sommartraditioner. Skål!

3 kommentarer:

line sa...

detdär stämmer,helt rätt : )

privat sa...

Hahah ja så där ser det nog ut för dom flesta men inte för mig...jag tar det lugnt på midsommar utan krav...går till en stång med barnen och dansar lite om det inte regnar...jag bojkottar allt drickande på midsommar just för att jag är trött på denna stora fyllefest vilket jag tycker det är.

Anonym sa...

Jag gillar midsommar! Det är lite som vår nationaldag. Annars var det mycket träffande, synd bara att folk dricker så mycket, för det slutar ofta illa.