18 januari 2010

Rökförbud


Som rökare utsätts man ständigt för påhopp av helt okända människor. Av någon anledning känner sig folk föranledda att tala om för en att det inte är bra att röka. Vad? Det hade jag ingen aning om. Hur många går fram till feta människor och talar om för dem att det inte är hälsosamt att vara fet? Nej, så kan man inte göra. Då är man otrevlig och elak. Men det är något helt annat när man är rökare. Det är alltid jaktsäsong på oss. Varför är det så? Vad är det som gör att folk går fram till vilt främmande (vuxna) människor och förmanande hytter med fingret?

Exempel på vad man kan utsättas för:
  • Om man står ute och tänder en cigarett när man väntar på bussen, finns det folk som börjar hosta demonstrativt och titta föraktfullt på en.

  • Främmande människor kommer fram och talar om att det inte är bra för hälsan och att man åldras i förtid. Särskilt gamla fula gubbar mellan 70 och döden.

  • Före detta rökare missar aldrig att påpeka hur sköööönt det är att inte röka längre. Livet är såååå mycket bättre utan cigaretter. Skitsnack. De är bara röksugna.

  • Kvinnor råkar särskilt illa ut. Man kan nämligen få rynkor får man veta och därmed ser man gammal ut. Det är inte särskilt attraktivt. Gäller inte det män också?

Naturligtvis är det inte bra att röka. Jag vill inte på något sätt propagera för rökning. Men om man är vuxen måste man få ta det ansvaret själv och jag vill inte höra att vi kostar samhället pengar för att vi är sjukare än andra. Jag betalar mer skatt än de flesta och bidrar säkerligen till försörjningen av andra som på olika sätt ligger samhället till last.

5 kommentarer:

Celavi sa...

Rökare måste ta hänsyn till ickerökare. Att stå på en hållplats och känna röklukt är kväljande man kan bli illamående för mindre. För att inte tala om folk som stinker rök det är vidrigt och ofräscht!
Man får grådaskig hy och gula tänder och det är inte så charmerande.
Bra att det är rökförbud på sjukhus och äldreboenden.
Rökning är ett jädrans otyg som måste bekämpas!

Havanna sa...

Suck! Självklart måste rökare ta hänsyn till icke-rökare. Men det gör vi ju hela tiden. De flesta (inklusive jag själv) tänker faktiskt på att inte "störa" någon med vår rökning. Vi vill bara bli lämnade ifred med vår last.

Anonym sa...

Tänk vad folk blir upprörda om de får en liten rökpust på sig..Men att grilla hejdlöst på sommaren är tydligen helt okej?Snacka om passiv rökning!!

Havanna sa...

Ja, det inte kul med baconflott i håret så att man ser ut som en stekare. Dessutom finns det de som på allvar vill förbjuda rökning på balkongerna. Hallå! Min egen balkong!

Celavi sa...

Visst kan man få rynkor av att röka. Men det gäller inte män - dom åldras inte för dom är alltid snygga och charmiga oavsett hur dom ser ut (tycker dom själva)