25 januari 2010

Suomi


Detta inlägg är tillägnat Finland och mina kära finska vänner. I Finland pratar man inte i onödan. Man säger ja... och jo... Det räcker liksom. Man tjafsar inte heller om allting. Man ställer inte frågor som: "Vad känner du?" Man frågar: "Vad tycker du? Efter det förväntar man sig ett rakt svar. Inte kanske, vi får se, det verkar väl bra, eller...?

Det konstras inte heller med maten. Man dricker Koskenkorva och Lapin Kulta föredragsvis till både lunch och middag och varför inte till frukost också. Inmundigandet av alkohol föregås också av föredömligt korta snapsvisor. Inte som här där man måste sjunga 18 verser (varav man bara kan den första) innan man får tillfälle att dricka. I Finland säger man bara Titta taket!, eller någonting som betyder ungefär "arslet på axlarna". Helt obegripligt men kul. I vårt östra grannland förstår man också skillnaden mellan fest och kafferep (se inlägg Party!). Man anordnar exempelvis aldrig personal- eller julfester på en vardag. Man måste ju få tillfälle att festa ordentligt.

Som f.d. Miss Finland kan man också utan konstigheter bli kulturminister. Här krävs det att man ser ut som en skogsmulle, alternativt ABF-tant för att kvalificera sig till en liknande position. Finländare är ett hårt arbetande folk. Enda anledningen till sjukskrivning är att man är död, och då är det ju ändå redan för sent. Det daltas inte heller med barnen. Man härdar dem inför livet och förklarar att allt bara kommer att bli värre från och med nu. Här läser vi gulliga sagor signerade Astrid Lindgren. I Finland plågar man dem med deprimerande Mumimtroll. Traumatiskt så det förslår.

Heja Finland! Nu återstår bara för er att lära er spela ishockey, komponera schlagermusik och göra svenskan till majoritetsspråk.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, heja Finland! Där har ni svenskar verkligen nånting att lära er! Bort med svenska daltandet! Här daltas det om allting från day one. Ojjojoj, silkesvantar och hjälmar på oavsett vad det gäller så man inte blir sårad, känner sig sämre eller utanför, får en liten skråma eller men för livet! Inte undra på det är kö till psyket i detta land! När verkligheten börja sparka en i skallen är man hjälplös!
En viktig sak glömde du faktiskt nämna när det gäller Finland: vårt förträffliga skolsystem som varje år tar oss på första platsen när det gäller skola och utbildning jämfört med resten av världen (nå ja, i värsta fall plats 2 eller 3). Svenska skolan sucks big time och det är samma jäkla daltande där också och okompetenta lärare som inte bryr sig ett skvatt om sina elever går ut grundskolan eller gymnasiet utan att klara de viktigaste ämnen. Detta kan bara hända i Sverige. I Finland kan överhuvudtaget ta studenten och köpa sin mössa innan alla ämnen är avklarade, men i Sverige....oh God, här man kan fejla i samtliga ämnen och ändå stå där på flaket i början av sommarn och skrika school´s out for ever - och det är det säkerligen för de flesta, det tar halva livet för dessa människor att fixa sina betyg (om de nånsin klarar det) för att kunna plugga vidare i högskolan och få en utbildning och ett yrke och bli självförsörjande. Men hey, vad spelar det för roll när man har ett fantastiskt nätverk av bidrag i Sverige! Där kan man mjukt falla! Heja Sverige!

Anonym sa...

Jag hade bråttom när jag skrev det där, så det slank in ett litet misstag i texten. Det ska naturligtvis stå så här: i Finland kan man överhuvudtaget inte ta studenten om man inte klarat alla ämnen i gymnasiet.Glöm studentskivan den våren.

Havanna sa...

Tack för en intressant kommentar. Roligt när läsarna är engagerade. Visst finns det många exempel jag kunde ha tagit upp i texten, varav skolan naturligtvis är ett av dem. Ja, här i Sverige har vi flummat runt och experimenterat med skolan alldeles för länge. Det fanns en tid när 1+1 inte längre var 2, utan 3 eller 4 om det kändes bättre. Förhoppningsvis kommer detta att förändras om nu inte sossarna sätter käppar i hjulet...

Anonym sa...

Ha ha..Gud va roligt.Jag tycker att det daltas alldeles för mycket i det här landet.Framför allt med våra barn som ska lindas in i bomull från det att dom föds!Dom kommer ju få en chock när de senare i livet upptäcker att det inte var så rosenskimrande som mamma o pappa sa..

Anonym sa...

Oh, varför detta klankande på Sverige!!!
Läs svensk historia några årtionden bakåt i tiden!

Havanna sa...

Jag sulle gärna vilja ha en utförligare kommentar. Vad menar du mer konkret att vi borde lära oss om Sverige genom att studera historien några årtionden bakåt? Självklart finns det bra saker med Sverige! Du får gärna nämna några. Men faktum är att mycket är bättre i andra länder, exempelvis Finland. Jag skrev inte heller detta inlägg för att "klanka" på Sverige utan för att hylla Finland.

Anonym sa...

Så sant så..men det roliga i det hela är att Sveriges historia är allt annat än svensk. Var och varannan historisk person i den svenska historien som varit även något så när viktig var inte svensk överhuvudtaget :-))

Anonym sa...

Visade inlägget om Suomi för min finska vän på jobbet. Hon skrattade gott och tyckte att det var kanonbra skrivet!Stämmer precis var hennes kommentar!

Havanna sa...

Roligt att hon gillade det, även om jag har hårddragit det lite.

Anonym sa...

Att komponera schlagermusik det har Finland inte lyckats med deras musik går ofta i moll!
Men ishockey är väl Finland bra på?

Havanna sa...

Visst är Finland bra på ishockey men inte lika bra som Sverige. Detta har alltid varit en nagel i ögat på finländarna och jag tyckte att jag behövde dissa dem lite efter alla hyllningar.