13 maj 2010

Ohälsosamt


Jag har tidigare skrivit inlägg som handlar om mat; ointressant matprat, folk som inte förstår skillnaden mellan middagsbjudning och fest, folk som tror att maten är den viktigaste festingrediensen och hela denna uppsjö av eko- och hälsomat. Detta inlägg berör det senare. Som alla vet finns det hälsosam mat, ohälsosam mat och mat som befinner sig någonstans mitt emellan. Alla vet också att det inte är bra att äta ohälsosam mat för ofta eftersom man då kan bli fet, få näringsbrist, högt kolesterol, diabetes osv. Så långt är allt gott och väl men det som retar mig är när man försöker göra onyttig mat mer hälsosam.

McDonalds är ett bra exempel. Om man skulle inta alla sina måltider där skulle man förmodligen inte leva så länge. Detta inser de flesta men i hälsohysterins spår har man naturligtvis gett sig på MD eftersom de är själva symbolen för ohälsa i världen. Detta tvingade en representant för företaget att försvara den mat de serverade och de lovade att bli mer hälsosamma. Följden blev att de började servera sallad, frukt och gjorde reklam för nyttigare alternativ för barn. Urlöjligt! Man går väl inte till MD för att äta sallad. Man går dit för att äta hamburgare och pommes frites med miljarder transfetter. MD är onyttigt. Punkt slut.

Samma fenomen breder ut sig i butikernas snackshyllor. Numera finns det nyttiga alternativ också där. Snacks är inte nyttigt! Det är inte meningen att det ska vara nyttigt! Det ska vara gott! Förpassa friterade maskrosblad och fågelfrön någon annanstans. Snart finns det inga riktiga snacks för oss entusiaster att äta. Vi får sitta där och knapra på torra kvistar i hälsans namn. När det gäller godis är det lika illa ställt. Snart är allt sockerfritt. Godis är per definition något som innehåller socker, om det inte gör det är det inte godis. Choklad ska vara mörk och bitter men det passar väl oss svenskar. Smågodis, vårt lands stolthet, har totalt sjangserat. Vad hände med alla sura, syrliga, och salta saker, de som frätte bort hela gommen? Nu är allt mjukt och smaklöst, anpassat för folk utan smaksinne och egna tänder. Inte ens kakor och kex får vara ifred. De ska helst vara torra och sockerfria. Nej, det ska de inte. De ska vara bakade på smör och innehålla massor av socker. Annars är det inga kakor!

Lämna den onyttiga maten ifred, era hälsofanatiker! Jag hoppas att ni alla insjuknar i någon obehaglig sjukdom orsakad av alla fett- och sockerfria lightprodukter.

4 kommentarer:

Arne sa...

Ha ha! Roligt att det finns nån som försvarar det ohälsosamma. Visst går det för långt med alla lightprodukter som troligen är farliga också. Jag tycker precis som du att man ska lämna snacks och godis ifred men MD skulle jag aldrig gå till. Det verkar rent hälsofarligt.

Hebbla sa...

Det är bra att det finns alternativ för dom som inte vill äta socker!
Vill man gå upp i vikt ska man äta vitt socker och inte är det bra för tänderna heller!
Socker omvandlas till fett om jag inte har helt fel.

Lena Bh sa...

Ja att det ska vara så svårt att förstå att man ska äta allt med måtta!Ja vem går till mc donalds och äter grönfoder! Man får inte glöma att njuta av livet.

Lasse sa...

Håller med!Godis och kakor ska vara söta o sliskiga,annars kan det va.Och inte går man väl till Mc Donalds för att äta sallad och knapra morötter? Löjligt.Det har gått för långt med all hälsomat,fröer och blad.Det är ju inte alls gott,bara plågsamt!