15 mars 2010

Gratis. Grattis!


Gratis är ett intressant begrepp. Allt som är gratis är ju bra eftersom det innebär att man inte behöver betala för det. Eller? Det många missar är att det som är gratis alltid betalas av någon annan, alltså är det inte gratis för alla.

Som exempel kan nämnas de som tycker att det är en jättebra idé att planka in i tunnelbanan. Vad bra! En gratis resa. Jo, men det innebär att jag och alla andra som köper SL-kort måste betala för dessa idioter via höjda avgifter. Det finns också de som säger "gratis" skola, skolmat, universitet, bibliotek o s v när de pratar om hur bra vi har det här i Sverige. Men vi är ju alla med och betalar för detta via skatten. Sedan finns det andra som tycker att det är självklart att de ska få saker gratis eftersom de anser att det inte innebär någon kostnad för den andra parten. En person som har en flyttfirma förväntas exempelvis flytta åt andra utan någon större ersättning, är man revisor vill folk att man ska deklarera åt en, en målare ska fixa till hemmet, en översättare väntas hjälpa folk i språkliga frågor utan betalning o s v. Är det någon gång man ska betala för tjänster så är det när man anlitar folk som har professionell kunskap. Detta gäller oavsett om man känner personen i fråga eller ej. Det är skamlöst och gnidet att utnyttja andra. Tänk på det, era snyltare!

2 kommentarer:

Robin sa...

Folk beter sig som hyenor när det vankas gratis. Otäckt när djuret i människan kommer fram! Jag tar gärna tillvara på mina vänners kompetens, men de får bra betalt!!Man ska inte utnyttja sina medmänniskor för att komma undan billigt eller gratis.

Nate sa...

Håller med dig totalt.
Intressant blogg du har.
Kram!