9 mars 2010

Skyddad insyn


Ska man få klä sig hur man vill? Är vissa klädesplagg ett tecken på diskriminering? Kvinnor som klär sig i heltäckande burka är provocerande för många. Om man ser till Koranen, finns det ingenting som påbjuder att kvinnor måste skyla sina kroppar. Alltså är det ett påfund av män som i religionens namn styr kvinnorna på detta sätt. Eller? Det finns muslimska kvinnor som tvärtom anser att det ger kvinnor mer frihet att bära burka. Man behöver inte anpassa sig efter rådande ideal och normer vad gäller kvinnors utseende. Men om så var fallet, borde inte också män dra på sig en burka? Då kan de ju med gott samvete låta magen svälla och hänga ut och ge upp fruktlösa försök att skaffa sig en tvättbräda. Vore inte det mest rättvist? Jag tycker att det är helt rätt att förbjuda burka i skolor och när det gäller vissa typer av arbeten eftersom detta kan anses vara ett hinder. Är det däremot rimligt att förbjuda folk att bära vissa kläder privat? Borde vi inte i så fall förbjuda män att gå i kortbyxor, fula sandaler och visa magfläsket? Eller är burka ett sätt att förtrycka kvinnor och därmed ett brott?

Burka till strandsäsongen 2010? Någon?

7 kommentarer:

L sa...

Självklart är det förtryck av kvinnor som ligger bakom detta. Hur många bär egentligen burka frivilligt?

Vega sa...

Det kan väl inte finnas någon som egentligen vill gömma sig bakom tygskynken och nät för ansiktet..Jag tror att det enbart handlar om förtryck från männens sida.Jag undrar också (precis som havanna) varför inte männen gömmer sig bakom dessa märkliga tygskynken?

Mimmi sa...

Inga människor ska behöva gå omkring och känna sig fängslade i sina egna kläder. Det hör inte hemma i en modern civiliserad värld.

Ciao sa...

Jag tänker definitivt satsa på burka till stranden i sommar. Snacka om solskyddsfaktor!

Hebbla sa...

Jag har tänkt samma sak! Varför har inte män burka och stora tygsjok på sig?!
Det är förskräckligt att se kvinnor gömma sig i stora tält. Dessa kvinnor blir bensköra, utan sol får man osteoporos.
Dom bör absolut inte jobba med barn och gamla om de går klädda så. Barn kan bli skrämda!
Jag tycker det är äckligt och ohygeniskt! Långa sjok som släpar i backen - man kan tänka sig vad som fastnar där!
För att inte tala om huvudduken och håret, hur fräscht är det att inte lufta håret! Hur ofta tvättas dessa tygsjok? Tänk er en het sommardag och gå i ett svart tygsjok och svettas!!
Det är ingen tvekan om än att det är kvinnoförtryck!

Hebbla sa...

Enligt en fd jobbarkompis som är från Irak berättade att kvinnor som bär slöja dom är outbildade och kommer från landsbygden.

Havanna sa...

Benskörhet, skrämda barn och oluftat hår! Se där, det hade jag inte tänkt på. Nej, burka känns inte 2010.