23 mars 2010

Estetik


Jag är på intet sätt anhängare av kommunismen, dess utövande och de långtgående konsekvenser den har haft och har för människor runt om i världen. Vill bara poängtera det innan ni börjar protestera. Men det är fascinerande att titta på kommunismens estetik. Jag vet att det finns personer som anser att man inte kan särskilja de båda men min ambition är inte att vara politiskt korrekt. Gammal Sovjetpropaganda exempelvis är från rent estetisk synpunkt så snygg, hävdar jag. Det mesta rörande kommunism och socialism är så mycket snyggare och mer tilltalande än andra politiska riktningar.

Den Sovjetiska flaggan exempelvis...

Sovjetisk propaganda...

Vem ska bort av...

Ernesto Che Guevara...

...och Alfons Åberg?


Den sovjetiska nationalsången är också utan tvekan vackrast i världen och jag är glad att Ryssland beslutade sig för att ta tillbaka den. När jag växte upp hördes den ofta ljuda i svenska TV-apparater i olika sportsammanhang. Den är lite av min barndoms signaturmelodi.



Här i Sverige har vi proggmusiken som bra exempel. Staten och Kapitalet är en jättebra låt oavsett vilken politisk färg man föredrar. Jag ger er Ebba Gröns version eftersom den faktiskt är bättre än Blå Tågets. Denna låt brukade alltid spelas friskt på MUF:s fester. Det säger väl allt...

7 kommentarer:

Hebbla sa...

Jag håller med! Det finns många konstnärligt tilltalande affischer från sovjettiden. Dom är dekorativa att ha på väggen.
Flaggan med hammaren och skäran är jättesnygg. Dom anlitade väl dom skickligaste konstnärerna som förstod sig på att få fram budskapet.
Internationalen är mäktig att lyssna på - den kan ge ståpäls!
Vem som ska bort? valet är inte så svårt...eller!?
Den svenska arbetarrörelsen har också fina affischer.

N sa...

Alfons Åberg! Jättekul! Har jag aldrig tänkt på.

Mimmi sa...

Håller med dig. Rysslands nationalsång är oslagbar och Che är snygg. Alfons spelar inte riktigt i samma liga.

L sa...

Alfons ska bort!!!

Arne sa...

Sovjets/Rysslands nationalsång är riktigt bra. Precis så pampig, mäktig och sentimental som den ska vara. Kul att du har lagt upp den.

Stella sa...

Folk till höger har ingen känsla för estetik! Ebba forever!

Havanna sa...

Vilka vänstervridna läsare jag har. Hm.