10 mars 2010

Yttrandefrihet


Yttrandefrihet betyder: "Rätten att yttra och framföra åsikter utan censur, begränsningar eller någon typ av bestraffning". Detta innebär alltså att man ska kunna tycka, tänka och skapa utan risk för repressalier. Denna grundläggande rättighet är en förutsättning för demokrati. Man kan alltså kritisera och fördöma men inte förbjuda avvikande åsikter.

Som står att läsa i alla tidningar har konstnären Lars Vilks utsatts för en mordkomplott på grund av att han har avbildat profeten Mohammed som rondellhund. Det finns alltså människor som på fullt allvar anser att man inte har rätt att leva om man på något sätt har hädat islam. Nu får det väl ändå vara nog! Välkommen till 2000-talet. Man får driva med och göra nidbilder av såväl Jesus som Mohammed. Det är sådant man får lära sig att acceptera och leva med i en demokrati. Mordhot och dödsdomar hör inte hemma i vår civiliserade och demokratiska värld. En stor eloge till alla tidningar som idag publicerar bilder av nämnda verk. Man får inte låta sig stoppas av ett gäng extremister utan värdig människosyn!

PS. Om det inte kommer några fler inlägg på denna blogg är risken stor att någon har utfärdat en fatwa på mig.

5 kommentarer:

samanta sa...

Ja det är helt absurt att man utfärdar en dödsdom på någon som ritar en karikatyr i en kvällstidning..SJUKT!!

Hebbla sa...

YTTRANDEFRIHETEN är väldigt viktig för oss här i Svsrige! Ingen annan ska komma och bestämma vad vi får säga och inte säga! Vi lever i en demokrati guskelov!
Jag tycker det är humoristiskt av L.Vilks att göra en rondellhund. Han är ju konstnär och skapar fritt det han känner för, det ska ingen annan lägga sig i!

L sa...

Yttrandefriheten är bland det viktigaste vi har. Utan den blir det diktatur.

N sa...

Man ska fritt få tycka, tänka och uttrycka sig! Ta er där bak!

Havanna sa...

Helt rätt! Nalin Pekgul får känna sig hur sårad hon vill. Gilla läget!